Chłodna zupa z bobu

Jest bób! Łuskamy i jemy go namiętnie: z oliwą, koperkiem, cytryną, jak kto lubi. A może by, jak podpowiada Maia z Qmamkaszę zrobić z niego pyszny chłodnik? Z ogórkami małosolnymi, śmietaną kokosową i listkami mięty. Prosta i pyszna zupa na lato!

Składniki (na 2 porcje):

  • garść ugotowanego bobu
  • kawałek kopru
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli różowej
  • dwie szklanki wywaru z ugotowanej młodej włoszczyzny
  • 3 ogórki małosolne
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • olej słonecznikowy (tłoczony, pachnący słonecznikiem)
  • duża łyżka śmietany kokosowej
  • garść poszatkowanych liści mięty
  • łyżeczka sosu sojowego
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • utarta skórka z cytryny

Bób myjemy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy rozmaryn i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy szczyptę soli, bób, koper, zalewamy wszystko wodą i zagotowujemy.
Bób po zagotowaniu gotujemy 5 minut, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Ogórki małosolne obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek szatkujemy i mieszamy z sosem sojowym.

Do większego naczynia obłuskujemy bób, wlewamy wywar, dodaję ogórki, sos sojowy, pieprz i odrobinę śmietany kokosowej. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Serwujemy z łyżeczką śmietany kokosowej, olejem słonecznikowym, poszatkowaną miętą i utartą na świeżo skórką cytryny.

Najlepiej na chłodno, w ulubionej konsystencji – znika bez śladu.

You may also like...