Crostini z wątróbką

Sól fenomenalnie zastępują anchois i kapary. Charakter wątróbki ambitnie podbija chilli. Świeża szałwia i rozmaryn są dla niej niczym najlepsi przyjaciele. Szukajcie takich połączeń, bo warto.

W kontrze do soli, której używamy zupełnie nieświadomie zdecydowanie za dużo, mamy sam dobrobyt. W akcji Cisowianki „Gotujemy zdrowo- mniej soli!” sugerujemy, żeby nie dodawać soli tam, gdzie nie potrzeba. Po co Wam cellulit, obrzęki, zatrzymana w organizmie woda, opuchlizna i podkrążone oczy. To wszystko dostajemy w pakiecie, gdy solimy za dużo. Do tego zmęczenie i nadciśnienie. Można z nadmiarem soli się rozstać i za nią nie tęsknić. Pod warunkiem, że wypełnicie pustkę wyrazistymi dodatkami. Tak, jak w crostini z wątróbką.

crostini1

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • cebula szalotka
  • mała marchewka
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżeczki kaparów w occie
  • 4 plastry anchois
  • garść świeżej szałwii
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka świeżo posiekanego chilli
  • 50 g masła
  • chleb do grzanek – ale nie pieczywo tostowe

crostini2

Sposób wykonania:

Wątróbkę umyć, osuszyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, marchewkę, seler pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z wątróbką. Zostawić na godzinę, by się “przegryzły”. Po tym czasie dodać masło i przełożyć wątróbkę z dodatkami do garnka z grubym dnem. Dodać nieco wody ( około 2 łyżek) i gotować mniej więcej pół godziny na małym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Gdy wątróbka pochłonie wodę, dodać kolejne dwie łyżki, tak by przez cały czas gotowania była wilgotna. Gdy wątróbka i warzywa będą miękkie dodać anchois oraz chilli i zmiksować całość w blenderze. Pasta powinna być wilgotna, jeśli nie jest można dodać jeszcze nieco masła i wymieszać. Podawać ją na grzankach z dobrego pieczywa. (Jeśli nie macie tostera czy opiekacza, trzeba nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić pokrojone kromki chleba delikatnie skropionego wodą i podgrzać do zarumienienia).

Przepis przygotowała Sylwia ze strony www.kuchniawformie.pl

You may also like...