Francuska tarta cebulowa

Gdy dni najdłuższe w roku, wieczory piękne i ciepłe szkoda nam czasu na długie gotowanie. Dlatego dziś danie szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy kilka składników, krótka chwila i dobry piec, by wyczarować w kuchni wyśmienitą quiche z pełnym smaku, choć zawierającym niewiele składników wnętrzem – zachwala swój przepis Kasia z ChilliBite. Obok quiche lorraine (tarty lotaryńskiej) z wędzonym boczkiem, quiche a ‚l’oignon, czyli tarta cebulowa to klasyk francuskiej kuchni. Kieliszek dobrego wina i piękny letni wieczór zaplanowany!

Składniki (proporcje na formę do tarty o średnicy ok 25cm):
 
  • 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z orkiszową)
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko + białko do smarowania
  • szczypta soli
  • listki oderwane z 1 gałązki tymianku
  • ok 4 łyżek lodowatej wody

 

  • 6 sporych cebul
  • 40 g masła

 

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g tartego sera gruyere
Mąkę przesiekaj szybko z zimnym masłem i szczyptą soli (ja robię to w mikserze płaskim mieszadłem), dodaj żółtka i po 1 łyżce lodowatej wody, aż ciasto będzie spójne i powstanie gładka kula. Rozwałkuj ciasto na lekko omączonym blacie i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj dno widelcem i odstaw do schłodzenia do lodówki na 20 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na szklisto na maśle. Smażenie zajmuje ok 15 minut na maleńkim ogniu, cebula nie powinna się zrumienić. Wymieszaj razem śmietanę kremówkę, jajka, pieprz, gałkę i starty ser.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziurkuj widelcem, wyłóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolki lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz pod obciążeniem  ok 10 minut (na jasno). Potem zdejmij papier i fasolki, podpieczony spód posmaruj białkiem jajka i piecz jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż przesmażoną cebulęna wierzch wylej masę jajeczno-śmietanową. Piecz ok 25-30 minut na najniższej półce w temperaturze 180°C. Wierzch powinien się lekko ozłocić, a wnętrze być lekko ścięte. Wyjmij tartę z pieca, odstaw na 5-7 minut, potem wyjmij z formy i podawaj. Jeśli to danie na lunch, podaj z lekką sałatką, jeśli zaś ma towarzyszyć kibicom na meczu przed tv, podaj serwetki i talerzyki, nie zapominając o dobrym, schłodzonym winie.

You may also like...