Grillowane ziemniaki w boczku ze świeżą szałwią

Świetny pomysł na danie z grilla, jeśli właśnie planujecie kolejną wiosenną-letnią biesiadę z przyjaciółmi. Wystarczy chwilę podgotować w nieosolonej wodzie wyszorowane młode ziemniaki, obłożyć je liśćmi szałwii, zawinąć w cienkie plasterki boczku i spiąć wykałaczkami. Zabierasz półmisek takich ziemniaków w plener i oddajesz w ręce mistrza Grillowego, by zrumienił je na średnim ogniu – zapewnie Kasia z bloga ChilliBite. Pyszne, proste, doskonały finger food. Pasują do wszystkiego – do mięs, ryb, warzyw no i oczywiście solo. Zróbcie je koniecznie na weekend!

 

Składniki:

  • 40 niewielkich młodych ziemniaków
  • 20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego (nie parzonego)
  • 80 sporych listków szałwii
  • wykałaczki
Wyszoruj ziemniaki, przełóż je do garnka, zalej nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 5-7 minut, aż będą „al dente”. Im mniejsze ziemniaki, tym krócej należy je gotować. Odlej ziemniaki i lekko przestudź, by dało się je wziąć w rękę.
Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół, by były długie, ale wąskie. Na każdego ziemniaka nałóż 2 liście szałwii, zawiń w boczek i zepnij wykałaczką. W takiej wersji możesz je ze sobą zabrać na imprezę. Grilluj ziemniaki na średnim ogniu ok 8-10 minut, az boczek będzie ładnie rumiany. Są wyśmienite!

You may also like...