Jak przygotować bezglutenowy zakwas na żurek

Żurek, można tradycyjnie i bezglutenowo. Są potrawy, które tak wrosły w polska tradycję i dziedzictwo kulinarne, że zmiany w ich recepturach są poczytywane za grzech, i to ciężki. Cóż jednak poradzić, kiedy trzeba trzymać się diety bezglutenowej? Przecież nie pozbawimy się np. smaku żurku. Otóż żurek okazał się wdzięczna potrawą do przerobienia na danie bezglutenowe. Klasycznie zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jednakże wystarczy zastąpić ją mąką gryczaną czy ryżową pełnoziarnistą, żeby oszukać tradycyjnych „żurkożerców”. Uważne oko dostrzeże różnicę w kolorze, gryczany jest prawie biały, ten pszenny lekko brązowy.dreamstimefree_164004-1024x682
Photos courtesy of and copyright © Mauro Marini, Free Range Stock, www.freerangestock.com

Zakwas na żurek bezglutenowy z mąki gryczanej

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną niepaloną w młynku)
3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
4 liście laurowe liść laurowy
6 kulek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku drobno pokrojone

Przygotowanie

Składniki wymieszać, można w słoiku, lub w butelce po wodzie, zamknąć. Odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać. Po 5 dniach zakwas jest gotowy.

Taki sam zakwas można zrobić z mąki ryżowej pełnoziarnistej.

You may also like...