Kanapka z pastą z tofu z czarną solą, ziołami i pestkami słonecznika

Świetne na weekendowe śniadanie, na piknik do parku czy lunch do pracy.  Świeże, pachnące przyprawami i całkiem lekkie. Nasze kanapki wypełniamy pastą z tofu oraz pomidorami (szukajmy tych najbardziej aromatycznych, soczystych). Wykonanie nie zajmie nam połowy dnia. Wytarczy nam czasu na spacer lub przejażdżkę rowerem w wiosennym słońcu. Miłego weekendu!

Składniki  (na 2 porcje):

Pasta:

  • 1 kostka tofu
  • 30 g pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 30 g masła klarowanego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta ziaren kopru włoskiego
  • ¼ pęczka szczypioru, pokrojonego w drobną szyfonadę
  • ¼ pęczka koperku, grubo posiekanego
  • szczypta czarnej soli

 

Do podania:

  • 2 grube kromki żytniego pieczywa na zakwasie
  • 60 g ulubionych pomidorów, przekrojonych na pół
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kumin, ziarna kopru i kurkumę, a gdy uwolnią swój aromat, dodajemy poszarpane w palcach tofu i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut, z początku nie mieszając, aby tofu się zarumieniło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła i pestki, mieszamy dwa 2-3 razy. Podajemy na pieczywie z szybką sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy. Smacznego!

 

C03B7327net

 

You may also like...