Lekka sałatka z awokado, melonem i ogórkiem

ogorek_awokado_big

Maj to doskonały czas na… świeże warzywa i owoce! Zobaczcie, co proponuje Kasia, autorka bloga ChilliBite – jej wiosenna sałatka to idealny dodatek do grillowanych mięs czy ryb oraz pyszna przekąska.

Czy zasiadacie do grilla, czy do domowego obiadu – za każdym razem koniecznie sięgnijcie po zdrowe, smaczne, kolorowe i soczyste… warzywa i owoce! Można je przyrządzać na różne sposoby, ale najlepiej – tak jak lubimy najbardziej – bez soli, zgodnie z naszą akcją Gotujmy zdrowo- mniej soli. Dziś pomysł na pyszne połączenie awokado, melona i ogórka!

Składniki:

– 1 mała czerwona cebula
– sok z 1 limonki
– 2 dojrzałe awokado
– 1 długi ogórek
– ½ melona miodowego
– 100 g prawdziwej greckiej fety
– 1/3 pęczka świeżej mięty
– szczypta płatków chilli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
ogorek_awokado_2

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej w miseczce sokiem wyciśniętym z limonki i odstaw na 20 minut, by się zamarynowała. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij łyżką ze skórki niewielkie cząstki miąższu. Ogórka i melona obierz, pokrój w sporą kostkę. Odciśnij cebulę z soku z limonki, posiekaj miętę. Sok z limonki zmiksuj z oliwą z oliwek na gładką emulsję. Wymieszaj w misce melona, awokado, ogórka, miętę i cebulę, dodaj dressing. Na wierzchu pokrusz fetę i płatki chilli. Sałatkę można przechowywać schłodzoną do następnego dnia albo zabrać w pudełku jako lunch do pracy.

Smacznego!

You may also like...