Makaron z kurkami

Jedzenie jest frajdą, nawet jeśli jest proste. Kurki, rozmaryn, masło klarowane, szeroki makaron ryżowy – zwyczajnie ulubione. Powstało z podszeptu chwili, z tego co było, intuicyjnie. Poszatkowana natka wciska się niepostrzeżenie w każdą szparę, zielone daje moc – pamiętajmy o tym – radzi Maia z Qmam kaszę. Już nam ślinka cieknie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 kubek kurek
  • 1/2 paczki szerokiego makaronu ryżowego
  • łyżka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sos sojowy tamari (bezglutenowy) – łyżeczka
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • szczypta pudru z drożdży (nieaktywnych)

 

W szerokim rondlu zagotowujemy wodę na makaron. Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy na cedzak. Kurki myjemy porządnie, odcinamy końcówkę ogonka i zostawiamy do obcieknięcia na sicie. Kurki kroimy na małe kawałki. Czosnek, szalotki obieramy i szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy gałązkę rozmarynu i podsmażamy ją chwilę. Dodajemy poszatkowany czosnek, szalotki, pieprz, pokrojone kurki i sos sojowy. Na końcu wrzucamy na patelnię makaron, mieszamy, posypujemy pudrem z drożdży, natką i serwujemy.

 

makaron_kurka_3

 

 

 

You may also like...