Pieczona feta z salsą truskawkową i grillowanym czosnkiem niedźwiedzim

Celebrujemy wiosnę, maj to feeria kolorów przed oczami i na talerzu. Kasia z ChilliBite pokazuje, jak wykorzystać to, co sezonowe, a przy okazji zjeść lekką, dającą energię wiosenną kolację. Pamiętajcie, że czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, ale można uprawiać go we własnym ogródku, poszukać na bazarkach lub sklepowych półkach.

 

 

 

Autorka przepisu doradza też, by koniecznie użyć oryginalne greckiej fety. „Nawet nie próbuję spoglądać na produkty fetopodobne, które w porównaniu z oryginalnym smakiem i teksturą greckiego sera aż wołają o pomstę do nieba. Zawsze i wszędzie szerzę wieść – produkt, jakość, te są najważniejsze!”

 

Składniki (na 2 osoby):

  • kostka (100g) oryginalnej greckiej fety z certyfikatem DOP
  • 1-2 gałązki cherry pomidorków
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1-2 łyżki greckiej oliwy aromatyzowanej cytryną*
  • kilka liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka greckiej oliwy aromatyzowanej cytryną*
  • spora różowa szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżki białego octu balsamicznego
  • 200g świeżych, słodkich truskawek
  • 5-6 liści czosnku niedźwiedziego
  • pieprz młotkowany
  • 2 łyżki greckiej oliwy aromatyzowanej cytryną*
  • 1 łyżka płynnego miody tymiankowego z Krety

 

2016-05-28 10.12.55 am

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do naczynia do zapiekania wlej 1/2 łyżki oliwy z oliwek, włóż kostkę fety, posyp ją listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pomidorki koktajlowe na gałązkach i całośc skrop pozostałą oliwa z oliwek. Piecz ok  20 minut, aż feta lekko zacznie brązowieć, a skórka na pomidorach popęka.
Na kawałku papieru do pieczenia ułóż wysmarowane oliwą z oliwek liście czosnku niedźwiedziego i piecz ok 6 minut w piecu (obok fety).
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, zalej sokiem z cytryny i jasnym octem balsamicznym, odstaw na 15 minut. Pokrój truskawki w drobną kostkę a czosnek niedźwiedzi posiekaj. Po kwadransie wymieszaj truskawki z szalotką i czosnkiem niedźwiedzim, dodaj oliwę z oliwek, młotkowany pieprz i całość wymieszaj.
Układaj na talerzach pieczoną fetę z upieczonymi pomidorkami, salsą truskawkową i chrupiącymi liśćmi grillowanego czosnku niedźwiedziego, całość skrop miodem tymiankowym i podawaj z tostowanym chlebem w stylu francuskim.  Wyśmienite danie na lekką kolację!

* cytrynową oliwę z oliwek możesz zastąpić dobrą oliwa extra virgin, która wymieszasz ze skórką otartą z cytryny

Przepis i zdjęcie: Chillibite

You may also like...