Sałatka z pieczonych warzyw z sosem sezamowym

Na zwykły dzień i na niedzielę. Na dni, kiedy nie chcemy gotować nowych rzeczy, skomplikowanych przepisów. Pieczone warzywa. Teraz na wiosnę, gdy na targu można upolować pęczek młodych korzeniowców, a dodatkowo, jak zachęca Maia z Qmamkaszę, zmieszać je z soczystymi pomarańczami i lekko kwaśnymi jabłkami, okrasić je przyjemnie słodkim sosem sezamowym, dodać trochę świeżego rozmarynu. Nie ma nic prostszego i lepszego. To pełnia przyjemności i smaku!

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • 1-2 fenkuły (opcjonalnie)
  • 4 młode korzenie pietruszki
  • 2-3 kwaśniejsze jabłka
  • 5-6 sztuk młodych, małych cukinii
  • 2 krwiste pomarańcze
  • ząbek czosnku
  • łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli rozmarynowej

sos:

  • łyżka luźnej pasty sezamowej jasnej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki luźnego miodu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • dwie łyżki wody

 

Warzywa oskrobujemy, myjmy i ewentualnie kroimy. Jabłko razem ze skórką, pomarańcze dzielimy na cząstki. Cukinię tylko porządnie myjemy, zostawiamy ślicznie zieloną.  Czosnek obieramy, szatkujemy i rozcieramy z solą rozmarynową.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło klarowane mieszamy z czosnkiem, świeżym pieprzem i smarujemy nim naszykowane warzywa/owoce. Wszystko układamy w emaliowanym naczyniu do zapiekania, dokładamy gałązkę świeżego rozmarynu, przykrywamy i wstawiamy do pieca na około 25 minut, odkrywamy i zostawiamy na kolejne 5-10 minut.

W kubeczku mieszamy składniki na sos. Podpieczone warzywa wykładamy na talerz, polewamy pysznym sosem sezamowym i już, pełnia. Warzywa są lekkie, delikatne z wybijającym się smakiem jabłek i krwistej pomarańczy. Sos nadaje całości konkretnego charakteru, choć jest w nim wyczuwalna cytrynowa lekkość – ten kwaśniejszy smak sprawia, że całość, pomimo tłustego sosu jest delikatna, lekkostrawna a w dodatku sycąca. Smacznego!

Przepis i zdjęcia: Maia Sobczak/www.qmamkaszę.pl

You may also like...