Sałatka rozmaitości

Z tej sałatki można czerpać garściami: są tu cenne kwasy omega 3 i 6 zawarte w pstrągu, a także potas i kwas foliowy z różyczek brokuła. Kukurydza to bomba antyoksydantów, dzięki której zachowacie młodość i dobrą formę, a pomidory zapewnią odpowiednią dawkę karotenoidów (likopenu), które dodatkowo podbiją właściwości, jakimi odznacza się kolba kukurydzy. Bób doda nie tylko wiatru… w skrzydła, rzecz jasna, lecz także okaże się pomocny w trosce o smukłą linię, daje na długo poczucie sytości i spowalnia trawienie. Doprawiamy sałatkę obficie słodko-kwaśnym dressingiem i cieszymy się latem oraz pełnią sezonu warzywnego.

 

 

Składniki (2 porcje)

 

  • 170 g suchej zielonej soczewicy
  • ½ brokułu, podzielonego na poszczególne różyczki
  • ½ wędzonego pstrąga
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 garście pomidorów koktajlowych
  • 2 gaście bobu
  • 1 piklowana czerwona cebula
  • 250 g młodych polskich ziemniaków
  • kilka listków bazylii
  • różowa sól himalajska

 

dressing:

  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sok z ½ cytryny
  • 7 łyżek oliwy

 

 

Zieloną soczewicę płuczemy i gotujemy we wrzącej, nieco osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę gotujemy 15-20 minut do pełnej miękkości we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy łyżką cedzakową, zachowując płyn. W nim blanszujemy brokuła przez 2-3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie, aby pozostał chrupiący. Ponownie w tej samej wodzie gotujemy 3 minuty bób, odcedzamy, studzimy i obieramy z łusek.

 

Ziemniaki nacinamy do ¾ głębokości w poprzeczne paski. Przygotowujemy dressing, mieszając trzepaczką wszystkie składniki. 2-3 łyżkami polewamy dokładnie ziemniaki, rozchylając uprzednio wykonane nacięcia. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem, pieczemy w 180 stopniach do miękkości bulw – 20-25 minut. Ugotowane kukurydze obieramy z nasion. Pomidory przekrawamy na pół. W dużej misie układamy przygotowane składniki, posypujemy liśćmi bazylii. Polewamy dressingiem i tuż przed porcjowaniem, delikatnie mieszamy.

 

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski dla Gotujmy Zdrowo

You may also like...