Zdrowy łosoś w sosie teriyaki z żółtą fasolką

Łosoś w sezamie, przyrumieniony miodem w orientalnym sosie teriyaki. Podany z makaronem i fasolką. Sycący, zdrowy i bez soli!

losos_teriyaki_fasolka_ryba_miod_kaszamanna-0543

Składniki:

  • filet z łososia 300 g (bez skóry)
  • 2 łyżki sosu teriyaki (ewentualnie sojowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 duże garście żółtej fasolki
  • 50 gram makaronu (u mnie pełnoziarnisty, może być chiński, ryżowy)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju do smażenia (u mnie niezwykle aromatyczny olej sezamowy)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy sos teriyaki, dodajemy miód, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Rybę myjemy, oddzielamy skórę i wkładamy do marynaty. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, makaron według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy kawałki łososia i wierzch posypujemy połową sezamu. Po około 3 minutach obracamy, drugą stronę posypujemy resztą sezamu. Po kolejnych 3 minutach przekładamy łososia do żaroodpornego naczynia, dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 12 minut. W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fasolkę i makaron, na małym ogniu podsmażamy, pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i mieszamy.

Przepis pochodzi z bloga kaszamanna.com

You may also like...